Micile detalii care conteaza la tratarea si finisarea elementelor din lemn la exterior.

Acestea fac diferenta intre un lemn bine tratat cu durata lunga de viata si aspect placut, fata de un lemn prost tratat/finisat care in interval de 1-2 ani trebuie refinisat sau chiar schimbat. Acordand atentie micilor detalii si folosind de la bun inceput produse de tratament si finisare profesionale, recomandate de productori consacrati si specializati, cu relevanta experienta si vechime in domeniu, scutiti cheltuielile cu materiale de inlocuit, cheltuieli cu manopera, reparatii, supralacuiri si stresul cauzat de un nou santier.

Pregatirea suprafetelor pentru lacuire – lemn nou – conifere si foioase.

Inainte de a incepe procesul de tratare a lemnului, acesta trebuie sa fie uscat (umiditate relativa cca 14-18%) curat si slefuit pentru a indeparta orice iregularitate.

Dupa slefuirea atenta, lemnul este pregatit pentru aplicarea impregnantului transparent sau colorat care penetreaza in profunzime fibra lemnului stabilizand protectia maxima contra agresiunilor atmosferice si/sau biologice. Totodata, dupa uscare, grundul de impregnare devine un suport excelent pentru aderenta straturilor ulterioare.

Smirghel-ul recomandat pentru slefuire:
– pentru esente moi = 60 – 80 granulatie (conifere)
– pentru esente tari = 100 – 120 granulatie (foiase)

Daca se considera necesar, se poate face si o a doua operatiune de slefuire pentru superfinisare cu smirghel 100 – 150 granulatie.

Aplicarea impregnantului – fundamental in tratarea lemnului la exterior.

Este singura protectie a acestuia impotriva atacului daunatorilor, parazitilor, mucegaiurilor etc. Este cea mai sigura protectie contra actiunii distrugatoare a razelor UV.

Impregnantul – este un produs indicat pentru tratarea tuturor tipurilor de lemn utilizate la exterior. Ca ultima creatie a cercetatorilor italieni si prin continutul sau de materii prime atent selectionate, produsul se prezinta ca alegerea ideala pentru profesionisti, dar si pentru amatori, fiind aplicabil cu toate sistemele de lacuire utilizate in prezent.

Impregnantul creaza o veritabila bariera la razele solare si la intemperiile atmosferice identificate ca principalul motiv de deteriorare a lemnului la exterior. De asemenea, protejeaza si impotriva agentilor biologici (insecte, mucegaiuri, bacterii, alge) garantand o buna durata in timp a protectiei lemnului la exterior.

Prin utilizarea unei game de pigmenti pe baza de oxizi, rezistenti la UV, impregnantul dispune de o gama foarte larga de culori, capabila sa puna in valoare frumusetea naturala a lemnului. De asemenea, efectul final al lacuirii poate fi: mat, satinat, cerat sau lucios.

Pentru un tratament eficient, impregnantul se aplica doar cu pensula sau prin imersie. Indiferent de metoda folosita, scopul este maxima penetrare a impregnantului in fibra lemnului pentru ca acesta sa fie bine protejat, uniform colorat, cu o buna si omogena distribuire a produsului pe suprafata lemnului/artefactului.

Functie de reusita acestei operatiuni, durata in timp a tratamentului este serios influentata, dar si aspectul final (culoarea).

Impregnantul este versatil, dotat cu toate functiile descrise mai sus, dar si cu functie de finisaj. Astfel, varianta de aspect cerat, foarte apreciat de clienti, dar si de aplicatorii profesionisti, permite obtinerea in 2 maini (functie de absorbtia lemnului) a unui tratament excelent, dar si a unui finisaj deosebit, ce pune in evidenta frumusetea naturala a lemnului, dand un aspect catifelat, cald, prietenos, ambiental, supafetelor tratate.

Tratamentul antiagresiuni atmosferice, antidaunatori, antimucegaiuri, antialge, culoare si aderenta pentru straturi ulterioare, aspect final deosebit, totul cu un singur produs aplicat in doua straturi.

Produse de finisaj

Dupa realizarea cu succes a operatiunilor de impregnare, pentru o si mai buna rezistenta la abraziuni si socuri mecanice, dar in special pentru obtinerea aspectului final dorit se folosesc lacurile de finisaj.

Alegerea lacului de finisaj determina caracteristicile fizice si in special cele estetice ale rezultatului final. Acelasi tip de lac de finisaj, aplicat pe acelasi tip de suport poate prezenta diferente de aspect final, fiind influentat de:

– pregatirea suportului
– grosimea stratului de lac aplicat
– dilutie si temperatura de aplicare
– conditii de uscare

Recomandam ca produsele de finisaj sa fie aplicate in conditiile si cu mijloacele indicate in fisa tehnica.