Cum alegem vopseaua pentru interioare?

La prima vedere pare foarte simplu sa alegi oculoare de vopsea pe care s-o aplici pe pereti. Dar alegerea acesteia poate deveni o adevarata provocare daca nu stii exact ce vrei. Numai daca ar fi sa ne gandim ca albul nu este intotdeauna alb, pentru ca poate avea o tenta de bleu sau de gri sau de roz, ne dam seama ca alegerea culorii vopselei nu este tocmai un proces usor.

Avand foarte multe optiuni e dificil sa faci alegerea care sa se potriveasca exact dorintelor si necesitatilor tale.

Datorita multiplelor sale calitati, vopseaua este ideala pentru aducerea culorii in casa – este economica si disponibila in nuante diferite, permitand punerea in valoare a personalitatii fiecaruia. Poate fi folosita adesea pentru a schimba aspectul unei camere, pentru a induce o anumita stare sau pentru a se potrivi unui anumit sezon.

Selectarea unei culori nu este dificila atata timp cat sunt cunoscute cateva informatii de baza despre culori si efectele lor.

Culorile sunt asociate cu diferite stari sau emotii si au efecte psihologice destul de puternice.

Modul de reactie la culori constituie un ghid care indruma procesul de imbinare a acestora in cadrul procesului de decorare pentru a putea produce o anumita dispozitie in casa.

Galben, portocaliu si rosu sunt culori calde. Culorile opuse acestora pe roata culorilor – verde,albastru si purpuriu – sunt culori reci. Trebuie luata in considerare temperatura unei culori daca se doreste crearea senzatiei de racoare intr-o camera situata pe latura sudica sau “incalzirea” unei camere situata in partea racoroasa a casei.

Culorile deschise precum albul sau galbenul creeaza senzatia de aerisit, spatios si vesel. Acestea ar trebui folosite pentru spatiile inguste, intunecate pentru a le face sa para mai mari si mai luminoase.

Culorile inchise ca bleumarin sau maro induc un sentiment de comfort in camerele supradimensionate.

Cateva semnificatii ale fiecarei culori:

  • Galben: culoarea care “sare in ochi” cel mai repede. Galbenul pal inveseleste si insenineaza dispozitia indivizilor. Galbenul aprins atrage atentia si ajuta la luminarea camerei, dar folosit prea mult poate deveni deranjant.
  • Verde: culoare linistitoare, relaxanta, asociata adesea cu natura, cu sanatatea.
  • Albastru: stimuleaza sentimente de prospetime, stare de bine si relaxare. In tonuri deschise, albastrul da senzatia de aerisit, deschis, in timp ce albastrul inchis reprezinta bunastarea, puterea si respectul, evocand sentimente de incredere in propria persoana.
  • Purpuriu: o culoare nobila in valorile sale adanci, poate fi infloritoare si revigoranta in tonuri pale. Purpuriul intens este folosit mai rar in multe locuri in acelasi spatiu pentru a nu fi suparator, dar are un impact puternic fiind o culoare care iese in evidenta.
  • Rosu: atrage atentia, stimuleaza si chiar ridica tensiunea. Poate fi deranjant atunci cand este folosit prea mult. Rosul aprins este asociat cu bunastarea si cu un grad inalt de sofisticare, in timp ce rosul deschis (roz) poate face oamenii sa se simta bine in privinta felului in care arata.
  • Portocaliu: nuanta portocaliu deschis (culoarea dovleacului) stimuleaza, iar nuanta “piersica” provoaca o stare de caldura interioara. Ca si alte culori intense, portocaliul poate deranja, dar este ideal pentru a atrage atentia asupra aupra detaliilor.
  • Negru: evoca sentimente de teama dar de asemenea presupune eleganta si bunastare. Ca si albul, negrul este o culoare a contrastelor care se bazeaza mai mult pe efectul asupra altor culori folosite in combinatie. Negrul poate face spatiile largi sa para mai mici, mai intime.
  • Alb: curat, deschis si reconfortant, depinzand de combinatia de culori in care este folosit face spatiile inguste sa para spatioase.