Geseli frecvente in aplicarea vopselei

Un strat nou de vopsea transforma o camera, ii da un aer proaspat, iar culoarea sau culorile alese pot genera o stare de spirit pozitiva si pot crea unele iluzii optice care vin sa valorifice intreaga incapere. Impresia de spatiu este unul dintre aceste „artificii” care pot fi aplicate in vopsirea peretilor unei camere. Vopsirea propriu-zisa pare foarte simpla, de aceea multi se incumeta sa demareze pe cont propriu proiecte de amenajari interioare in propriile locuinte, iar la final constata ca rezultatul nu este unul pe masura asteptarilor, chiar daca au folosit vopsele lavabile de calitate.

In realitate, nu este chiar atat de simplu deoarece rezultatul unui proiect reusit este o combinatie dintre simtul estetic sau viziunea arhitecturala si indemanarea sau priceperea mesterului care se ocupa de executie. Cand aceste doua aspecte nu sunt stapanite, iar vopsirea se face „dupa ureche” apar o serie de scapari care vor dauna rezultatului final. Dupa o investitie considerabila de timp, efort, dar si bani, finisajul obtinut s-ar putea sa nu corespunda cu viziune initiala deoarece, in timpul procesului intervin o serie de mici greseli care fac diferenta intre calitate si un esec al proiectului personal de vopsire.

Cele mai frecvente greseli ale unui „zugrav de ocazie” sunt:

Subestimarea complexitatii lucrarii.

La prima vedere pare simplu, dar daca peretele este acoperit cu huma care trebuie inlaturata, dupa care trebuie sa se faca reparatii si indreptarea suprafetei, proiectul nu mai este, dintr-o data, chiar atat de simplu. Etapele se inmultesc, iar efortul depus si timpul necesar cresc exponential.

Subestimarea duratei lucrarii.

Cei care decid sa-si zugraveasca singuri locuinta subestimeaza durata lucrarii deoarece, nu prevad unele etape. De aceea, un proiect de vopsire programat pentru un weekend ajunge sa te lase cu acea camera nefunctionala saptamani intregi.

Alegerea culorii nepotrivite.

Dupa principiul: „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, culoare imaginata s-ar putea sa nu arate foarte bine aplicata pe pereti, ceea ce inseamna o reluare a lucrarilor. Se poate ca intr-o anumita lumina, culoarea aleasa sa nu ofere efectul imaginat, de aceea, testati culoarea in mai multe momente ale zilei pentru a va da seama exact de nuante.

Improvizatia in finisaj.

O greseala frecventa este utilizarea culorilor inchise pentru mascarea imperfectiunilor peretelui. Solutia nu este cea mai buna deoarece aceste imperfectiuni vor continua sa se vada. Corectarea acestora se va face in faza de pregatire a suprafetelor.
Utilizarea unor unelte nepotrivite. Uneltele potrivite fac 50% din munca mesterului, de aceea utilizarea unor instrumente nepotrivite nu va face altceva decat sa contribuie la complicarea proiectului. Investitia in uneltele adecvate este primul pas catre un proiect reusit.