Zincarea la cald vs zincarea la rece

Zincarea la cald

Acoperirea prin imersare la cald – este metoda cea mai economica pentru obtinerea unei depuneri relativ groase. Obiectul de acoperit, dupa o pregatire preliminara (sablare, decapare, degresare) se imerseaza într-o baie cu metal topit si dupa scurt timp se scoate si se raceste în aer.

În timpul procesului, stratul superficial al metalului de acoperit formeaza o serie de aliaje cu metalul protector ce asigura aderenta stratului depus. Pe aceasta cale se obtin straturi din metale usor fuzibile: Zn, Sn, Cd, Al, Pb.

Dezavantajele procesului sunt legate de obtinerea unor depuneri neuniforme ca grosime, repere cu orificii înguste sau cu filet precum si piese din oteluri ce se modifica structural la temperatura de imersare.

O zincare termica corecta impune efectuarea unui pre-tratament al pieselor, operatie ce consta in imersarea acestora intr-o serie de bai in vederea pregatirii suprafetelor inaintea zincarii termice propriu zise. In cadrul acestei operatii, solutiile chimice trebuie sa spele cat mai bine toate suprafetele interne si externe ale pieselor.

In cazul in care substantele chimice din baile de pre-tratare nu pot avea acces la toate suprafetele produsului, acesta nu va fi zincat corect. Tehnicile folosite la fabricarea produsului, pot crea si ele dificultati in procesul de zincare, ca de exemplu Cordoanele de sudura necuratate. Dupa finalizarea procesului de zincare se poate intervenii cu produsul.

Finisarea:

Racirea si spalarea pieselor zincate se realizeaza cu apa preluata din retea, temperatura de lucru fiind cea a mediului ambiant. Apa uzata este epurata si recirculata.

Zincarea le rece

Zincarea le rece este o metoda simpla de protejare catodica a metalelor (aplicare cu pensula sau cu pistolul). Raportul calitate in timp/pret este foarte bun comparativ cu zincarea la cald, protectia metalului dureaza aprox.20 ani.Aceasta perioada o putem atinge doar daca se face o sablare inainte de a se aplica grundul pe baza de zinc.

Se poate aplica cu pistolul, cu trafaletul sau cu pensula la fel de simplu ca o vopsire si asigura reactia electrochimica (protectia catodica) cu otelulAre o rezistenta mai mare in timp datorita rasinilor epoxidice modificate care ii confera o a doua protectie (de aceasta data pasiva) otelului sau fontei.

Pentru o aplicare de durata mai lunga este indicat ca solutia sa fie omogenizata din aprox. 20 in 20 de minute pentru a preveni separarea pulberilor de zinc de liant.