SFATURI TEHNICE PENTRU VOPSIRE SUPRAFEtE METALICE

Primul si cel mai important lucru in vopsitorie este obtinerea unui bun rezultat al unui ciclu de vopsitorie, ceea ce se face nu doar prin alegerea materialelor cat mai ales functie de pregatirea suportului care are un rol determinant la rezultatul final. Pregatirea suportului pentru vopsitorie presupune mai multe etape ce trebuiesc respectate , avandu-se in vedere ca „cea mai buna vopsea da rezultatele cele mai slabe daca este aplicata pe o suprafata inadecvat pregatita” in consecinta, va prezentam operatiile indispensabile pentru o pregatire adecvata a suporturilor, inainte de a se incepe procedeele de vopsitorie.

OTEL INOX

In comert se gasesc diverse tipuri de otel care se diferentiaza si deci se clasifica in functie de tipul si continutul de metale cu care au fost aliate , cele mai comune aliaje fiind cele realizate cu crom si nichel.
In general acestea prezinta o suprafata foarte neteda ,pe care produsul aplicat (grund sau vopsea) adera cu mare dificultate fiind obligatorie asperizarea prin: 
– sablare usoara sau hidrosablare;
– slefuire sau racletare;
– decapare.
– La final se recomanda aplicarea de grunduri de aderenta specifice din seria Titandur 1330.0010 , sau Epotec primer 6120.0000

TABLA ZINCATA

Exista diverse tipuri de tabla zincata obtinuta prin laminare sau baie electrochimica .Atunci cand este posibil se recomanda pasivarea naturala a suportului cu minim trei luni inainte de vopsire.
Pregatirea suportului consta in: 
– hidrosablarea superficiala pentru crearea unei baze de aderenta eliminand toate reziduurile rezultate in urma procedeului de zincare fara a atinge in profunzime stratul de zinc ( grad SA1 )
– fosfatarea cu saruri de zinc.
– spalarea cu Catafos 9470.0208 ( diluant catalizator ) , dupa care la un interval de 1 – 2 ore se va efectua spalarea suportului cu apa.
– degresarea cu solvent –decapant 9380.0032.
– la final se recomanda , aplicarea unui primer de aderenta specific seria : Primer per leghe 1320.00000 sau Wash primer 1330.0005 , titanzinc 1390.0000 , Epotec primer 6120.0000

ALUMINIU

Suporturile de aluminiu obtinute prin topire prezinta o suprafata suficient de aspra in timp ce suprafetele obtinute prin extrudare au o suprafata foarte neteda si compacta asupra careia este necesar sa se intervina cu : 
– sablare lejera sau hidrosablare
– slefuire sau raschetare usoara
– decapare cu solutii acide sau alcaline
– fosfocromatarea sau cromatarea acida
– degresare cu solvent – decapant 9380.0032
– la final aplicarea de grunduri de aderenta specifice Wash primer 1330.0005 , Titandur 1330.0010 , Epotec primer 6120.0000.

METALE SI ALIAJE USOARE

Dat fiind numarul mare de cazuri intalnite in piata nu este posibil ca in acest spatiu sa tratam fiecare caz in parte , se pot lua indicatiile cu valoare generala , pentru probleme specifice va rugam sa contactati serviciul tehnic.

FIER VOPSIT

Sunt valabile toate sistemele de curatire mecanica anterior prezentate in special daca vopseaua veche trebuie sa fie complet indepartata .Este recomandata sablarea sau utilizarea decapantilor lichizi. Sistemele chimice de curatire trebuie sa integreze pregatirea suportului, unde si cand nu este posibila executia unei perfecte pregatiri cu sistemele mecanice.