Care Este Cea Mai Buna Vopsea Pentru Lemn: Ghidul Complet

Introducere:

Alegerea corecta a vopselei va poate transforma proiectul din lemn de la neremarcabil la ceva incredibil. Lemnul are o frumusete fara efort pe care nu multe materiale o pot egala. Cu toate acestea, lemnul este inca un material natural si necesita un tratament specializat.
S-ar putea sa va intrebati: care este cea mai buna vopsea pentru lemn? Va vom explica tot ce trebuie sa stii despre vopselele lemn pentru a va ajuta sa luati decizii mai bune, in cunostiinta de cauza. Sistemul corect de vopsea va asigura frumusetea si durabilitatea pentru multi ani.

Ce vei invata?

cea mai buna vopsea pentru lemn poate da rezultate optime

Ce este vopseaua pentru lemn?

Vopseaua pentru lemn sporeste caracteristicile naturale ale lemnului si asigura durabilitatea. 

Agresiuni Asupra Vopselei de Lemn:

Lemnul este deosebit de susceptibil la umiditate si expunerea la soare. Unele specii de lemn (de exemplu stejarul si castanul) au un continut ridicat de tanin care poate provoca decolorari in pelicula de vopsea daca lemnul nu este uscat suficient sau grundul este de calitate scazuta.

Tinerea in considerare a acestor factori atunci cand alegeti un sistem de vopsea este esentiala. Agresiunile pe care le sufera lemnul difera in functie de aplicatie si specie de lemn.

Vopsele lemn exterior:

Umiditatea si razele UV sunt cei mai mari dusmani ai lemnului exterior. Aceste doua agresiuni provoaca urmatoarele fenomene secundare:

 • Umiditatea: dilatarea lemnului, erodarea peliculei de vopsea, presiunea vaporilor si dezvoltarea ciupercilor
 • Razelor UV: cicluri temperatura, activitatea razelor UV

Umiditatea:

Lemnul este un material cu o mare afinitate pentru apa, cat si pentru vapori de apa. Pe masura ce schimbarile de umiditate apar mai rapid la suprafata, ciclurile de umflare si contractie sunt mai rapide, iar fisurile se formeaza periferic. Din acest motiv, vopselele pentru lemn trebuie sa previna absorbtia apei. 

Umiditatea aduce posibilitatea unor agresiuni ulterioare. Ciupercile si insectele se pot instala cu umiditate interna mai mare de 20%. 

UV:

Razele UV si  temperaturile ridicate fac ca lemnul si straturile de vopsea sa se defecteze in timp. Vopseaua pentru lemn devine fragila si rigida in timp sub soare. Vopselele pentru lemn care nu mai poate urma miscarile naturale ale lemnului desprind usor.

Cicluri de temperatura:

Straturile de vopsea se extind si se contracta pe masura ce temperatura creste si scade. Miscarea provoaca tensiune in interfata dintre pelicula de vopsea si lemnul de dedesubt. Ciclurile zilnice de temperatura fac ca vopseaua sa se degradeze in timp. 

Putem observa acest lucru in practica – Cele mai insorite rame de ferestre orientate spre sud sunt de obicei cele mai degradate in treimea inferioara, unde streasina casei nu le protejeaza de soarele de dupa-amiaza. 

Vopsele lemn interior:

Agresiunile pe care le face exteriorul lemnului nu dispar in totalitate la interior, dar sunt mult mai putin dure. În plus, vopselele trebui sa: 

 • Rezista la socuri si abraziune
 • Rezista agentilor chimici continuti in bauturi si detergenti
 • Au un efect estetic impecabil (prevenind anti zgarieturi si moliciune)

Scopul Vopselei pentru lemn:

 • Capacitate de a preveni dezvoltarea ciupercilor xilofage si de a respinge atacul insectelor;
 • Capacitate de a rezista la actiunea degradativa a razelor ultraviolete;
 • Coeficient scazut de dilatare termica pentru a fi in concordanta cu lemnul (Pentru a limita tensiunea dintre pelicula de vopsea si suprafata lemnului);
 • Plasticitate mare, pentru a urmari orice fenomene de variatie dimensionala a lemnului in urma absorbtiei umiditatii;
 • Capacitate puternica de a patrunde in fibrele lemnului si deci de a ancora;
 • grad bun de impermeabilitate la apa de ploaie, pentru a contracara patrunderea acesteia in lemn;
 • Grad bun de permeabilitate la vaporii de apa, pentru a permite lemnului sa piarda umiditatea in exces fata de conditiile de mediu;
 • Usurinta de intretinere, deoarece acoperirile externe din lemn necesita revopsire de la doua ori pe an pana la o data la doi ani

TIPURI SI CARACTERISTICI VOPSELE PENTRU LEMN

Exista multe tipuri diferite de acoperiri pentru lemn pe piata. Care sunt caracteristicile lor? Ce produs ar trebui sa aleg? 

Grunduri de impregnare

Spre deosebire de vopselele si lacurile care raman la suprafata, grunduri de impregnare absorb adanc in porii lemnului. Aceasta creste resistenta, normalizeaza dimensiunea porilor lemnului, oferind in acelasi timp rezistenta la apa, substante chimice, insecte si ciuperci. 

Grundurile de impregnare pot contine pete sau pot fi transparente. Grundurile de impregnare colorate va ajuta sa acoperiti mai bine vopseaua, asa ca luati in considerare o vopsea pentru lemn similara in nuanta cu culoarea vopselei pe care intentionati sa o utilizati.

Va recomandam sa utilizati un grund de impregnare la aproape fiecare proiect nou de lemn. Fara grunduri de impregnare, granulatia lemnului va tinde sa se ridice si vor aparea pete pe masura ce lemnul absoarbe apa din vopsea. În general, veti observa peeling in decurs de un an sau doi, fara legarea subparului. 

Grundurile de impregnare sunt superioare lacurilor si vopselelor in zonele cu abraziune ridicata, unde produsele de suprafata ar avea tendinta de a se desprinde. Va recomandam uleiuri de impregnare pentru pardoseli si majoritatea pardoselilor din lemn. În timp ce uleiurile de impregnare necesita intretinere regulata, rezultatele merita.

Grundurile de impregnare va vor economisi chiar bani in avans. Vopselele de finisare sunt scumpe, iar etansarea porilor lemnului cu grunduri de impregnare impiedica absorbtia vopselei in lemn. Vopseaua va acoperi mai bine si vei risipi mai putin. Nu sari peste primer!

Vopselele

De finisare sunt ultimul strat al sistemului de vopsire. Acestea trebuie aplicate deasupra unui grund pentru lemn pentru rezultate adecvate. Majoritatea oamenilor prefera sa picteze compozite din lemn, cum ar fi MDF si placaj, in timp ce lemnul natural este de obicei lasat nevopsit. 

Pentru majoritatea aplicatiilor, vopselele de finisare vor dura mai mult decat un grund de impregnare singur. Exceptie fac suprafetele expuse la abraziune ridicata, cum ar fi pardoseala. În aceasta aplicatie recomandam un ulei de impregnare cu intretinere regulata, pastrand astfel frumusetea naturala a lemnului. Daca doriti sa adaugati culoare, lasati-o pentru pereti si alte suprafete din lemn cu abraziune redusa.

Lacuri

Lacurile ofera o protectie suplimentara pentru suprafata lemnului. De obicei, un ulei de impregnare de calitate sau o vopsea de finisare va fi suficienta, totusi un lac va imbunatati durabilitatea si va creste stralucirea. În conditii normale, lacurile vor rezista mai mult decat grundurile de impregnare singure, dar in conditii de trafic intens pe jos, amorsele de impregnare sunt preferate singure. Un lac se va decoji rapid si va ingreuna intretinerea.

Lacurile pot fi aplicate direct pe lemn. Cu toate acestea, ele singure nu ofera o protectie adecvata impotriva insectelor de vizuina. Daca aplicati un lac peste un ulei de impregnare, asigurati-va ca este complet uscat. Uleiurile traditionale din lemn dureaza un timp pentru a se usuca complet si nu vor oferi o aderenta buna atunci cand sunt lipicioase.

wood paint brushes on a rustic wooden background
Poza: Don Marco Ferrari

CARE ESTE CEA MAI BUNA VOPSEA PENTRU LEMN EXTERIOR?

Exista multe nuante in alegerea sistemului corect de vopsire pe lemn si ar trebui sa contactati un profesionist inainte de a lua o decizie. 

Acestea fiind spuse, care este cea mai buna vopsea pentru lemn exterior? Urmatoarea lista ar trebui sa va indrepte in directia corecta: 

Ferestre si usi exterioare

Din lemn adauga caracterului unei cladiri. Cu toate acestea, deoarece aceste suprafete sunt expuse la elemente, este necesara intretinerea de rutina. Va recomandam uleiuri de impregnare a lemnului de ultima generatie care contin agenti de protectie UV. Vopselele sunt disponibile si pentru ramele de ferestre si usi din lemn. 

Mobilier de gradina din lemn

Uleiurile traditionale din lemn sunt tipice pentru mobilierul de gradina. 

Placarea din lemn 

Placarea din lemn este in crestere in popularitate pentru estetica sa naturala si usurinta de intretinere. Cafenelele, restaurantele si pub-urile sunt adeasea imbracate cu lemn natural. Placarile din lemn neprotejate sunt predispuse la despicare si deformare vara. Impregnantii si lacuri pentru lemn de ultima generatie asigura ca placarea va avea rezistenta maxima la intemperii, indiferent de sezon.


Decking din lemn

Uleiurile de impregnare pentru pardoseli din lemn imbogatesc lemnul, impiedicandu-l sa arate deteriorat de expunerea la UV. Lacurile si vopselele sunt mai putin potrivite din cauza traficului ridicat de picior, ceea ce face ca peliculele subtiri sa se desprinda.

Uleiurile de impregnare trebuie intretinute de oriunde intre doua ori pe an pana la o data la doi ani, in functie de aplicare. 

Nu recomandam vopsele sau lacuri pentru pardoseli din cauza volumului mare de trafic pietonal.

CARE ESTE CEA MAI BUNA VOPSEA PENTRU LEMN INTERIOR?

Datorita multitudinii de nuante in gasirea sistemului corect de vopsire pe lemn, ar trebui sa contactati un profesionist inainte de a lua o decizie. 

Acestea fiind spuse, care este cea mai buna vopsea pentru lemn interior? Urmatoarea lista ar trebui sa va indrepte in directia corecta: 

Mobila de interior din lemn

Va recomandam in general lacuri pentru lemn natural pentru a accentua granulatia frumoasa a lemnului si vopsele de finisare email pentru lemnul compozit. Grundurile de umplere specializate ofera cea mai neteda suprafata pentru finisarea vopselelor in zone precum dulapurile de bucatarie. 

Lacurile si vopselele de finisare sunt potrivite in special pentru a proteja lemnul de lovituri si zgarieturi. 

Usi si ornamente interioare din lemn

Usile interioare trec printr-o multime de abuzuri, necesitand rezistenta foarte mare la zgarieturi si zgarieturi, precum si rezistenta chimica de la amprentele digitale.

Noastre pentru lemn de ultima generatie sunt ideale pentru protectia tamplariei si a usilor interioare din lemn. Daca preferati un finisaj vopsit, emailurile noastre din lemn pentru mobilier si usi asigura o protectie eficienta pentru aceste elemente.

Producatorii de usi pot avea recomandari specifice pentru produsele lor care au finisaje pre-aplicate si va recomandam sa le urmati


Pardoseli interioare din lemn

Uleiurile de impregnare sunt foarte populare in podelele din lemn, deoarece scot in evidenta caracteristicile naturale ale fibrei lemnului. Ele imbogatesc lemnul si il protejeaza de abraziune, varsari si pete. Lacurile si vopselele sunt mai putin potrivite din cauza traficului ridicat de picior, ceea ce face ca peliculele subtiri sa se desprinda. 

Vin intr-o varietate de finisaje pentru a adauga o acoperire durabila care va dura ani de zile. Sunt ideale in birouri comerciale, magazine, cafenele si restaurante pentru a face din podeaua din lemn o piesa centrala. 

Pardoselile cu parchet pot fi lacuite in schimb datorita naturii lor sintetice. Avem o gama de produse pentru parchet.

VOPSELE NOASTRE PENTRU LEMN

Vezi gama noastra de Italia vopsele, grunduri si lacuri pentru lemn

Puteti alege din orice culoare personalizata, inclusiv sistemele de culori NCS si RAL. 

Concluzie

Lemnul este un material minunat care merita atentie la detalii. Ne propunem sa oferim informatii pretioase pentru ca proiectul dumneavoastra din lemn sa fie cat mai bun. 

Cu toate acestea, sunt multe conditii de luat in considerare. Pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil pentru dvs., trebuie sa stabilim nevoile dvs. specifice. 

Din acest motiv, ar trebui sa avem un adecvat dialog

Suna 0722 207 717 sau e-mail comercial.onix@rdsmail.ro pentru o consultatie tehnica gratuita.